2013. április 17., szerda

Valencia


Szóval Spanyolország, Valencia, tengerpart és az itteni szokások..

Napi rutin:
Először is kezdeném az itteni szokásokkal és az életritmusukkal, mivel nagyban eltér az általunk megszokottól. A reggel itt olyan 11 óráig tart, isznak egy kávét és kezdődik a nap. A legkorábbi tanóránk 10-kor kezdődik, az is csak heti kétszer, így nem volt nehéz megszokni a későn kelést nekünk sem. Délután 2-től 5-ig siesta van, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb bolton kívül (Mercadona) semmi nincs nyitva, és ilyenkor az utcán sem lehet sok embert látni. Nagyon kötelességtudóan betartják a pihenést. Ez a szokás az időjárás miatt alakult ki, ugyan mi még annyira nem érezzük, de rövid időn belül itt elviselhetetlenül nagy lesz a hőség nappal, így mi sem leszünk sokat az utcán ebben az időintervallumban. Ebédet olyan 17 óra körül esznek, majd folytatják a napot, hiszen csak "kora délután" van. A munkaidő olykor eltart akár este 10-ig is. A múltkor volt nálunk egy szerelő. Este fél 11-kor ment el a lakásból, addig ő nyugodtan fúrt-faragott és egy kicsit sem gondolta, hogy talán késő van már ehhez. A nap legfontosabb étkezése a vacsora, amire este 10-11  órakor kerül sor. A spanyolok rendszeresen mennek el vacsorázni barátaikkal, családjukkal. Ilyenkor beszélik meg a nap történéseit és kapcsolódnak ki. 

Bulizás:
Amikor bulizni megyünk akkor általában 10 körül kezdünk el készülődni és 11-12 felé elindulunk "Botellon"-ozni a közeli Plaza del Cedro térre. A botellon annyit jelent, hogy mindenki visz magával alkoholt, jeget és poharat, összeülnek a barátaikkal és isznak. Lényegében hasonló mint nálunk csak itt nevet adnak neki.... Kocsmákba nem érdemes menni, mert nagyon drága. Egyszer vettünk két pohár vodka-narancsot és 10 eurót fizettünk érte, ennyiért a Mercadonában veszünk majdnem két üveg vodkát..
Az alapozás után olyan hajnali 2 órakor (szerintük a hajnal még csak közel sincs) indulunk bulizni. A clubokba ingyenes a belépés 2.30-ig ha facebookon beregisztrálsz (Ezért van annyi értesítésetek, amiért szidtok is bennünket). Ekkor kezdődik igazán a buli, korábban szinte üresek a discok. Egy-egy jól sikerült party eltart akár reggel 7-8-ig is, bár a mi magyar szervezetünk azért haza kívánkozik legkésőbb 5-6 fele.
Clubok, ahova érdemes elnézni ha erre jársz: Murray, Rumbo, La3, Mya, Superclub, Neylon

Nem érdemes kihagyni az Espit Chupito nevű helyet. Itt 600 különbőző feles közül válogathatsz. Nagyon látványos és jó hely, a feleseket sokszor meggyújtják, illetve különböző módon szolgálják fel, azonban vigyázni kell mit kérsz ugyanis némelyik feles, hát hogyan is írjam... Érdekes. 
(+18!) Egyik nap ott voltunk és egy lánynak kértek egy felest (Chupito-t). Szóltak nekünk, hogy figyeljünk oda mi történik. A lánynak bekötötték a szemét, a pultos elővett egy műpéniszt, amit megtöltött sörrel, majd gondos kézimunka után a lánynak a szájába spriccelt a hab.. 
Azóta mindig megkérdezzük melyik feles milyen, mielőtt kikérjük.


És most jöjjön a város: Valencia
Egy kis wikipédiás szöveg: Spanyolország harmadik legnagyobb városa a Földközi-tenger partján fekszik. Lakossága 805 304 fő és saját nyelvük van. 
Ide inkább képeket töltök fel, hiszen magukért beszélnek.

A város szimbóluma:
Ciudad de las Artes y las Ciencias: A művészetek és a tudományok városa
5 fő épületből áll: (forrás: google)

  • Az Operaház Európa egyik legnagyobb presztízsű ilyen jellegű építménye, különleges kinézete, és hihetetlen akusztikája miatt.
  • A L'Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma. Két víz alatti, 70 méter hosszú csatornájába lépve a cápák, és a különböző tengeri állatok szószerint az ember körül úszkálnak.
  • A L'Hemisferic egy fantasztikus 3D IMAX-mozi. 
  • A Museo de Ciences Principe Felipe, a Tudomány Múzeuma egy hatalmas, három emeletes interaktív tudományos múzeum, amely az elektromosság, a lézerek, az emberi test, a fizikai törvények, a sportok, hangok, és fények világába nyújt egyedülálló betekintést.
  • Végül, a L'Umbracle, a komplexum egyetlen épülete, ahová ingyenes a belépés. A L'Umbracle 7000 négyzetméteren, különleges növényeket mutat be a világ minden tájáról.











A városról pár kép:



Plaza del Ayuntamiento

és tényleg itt vagyunk...

Az utcák tele vannak narancs és mandarin fákkal


Valenbici - Erasmusosok körében a legkedveltebb közlekedési módszer.  1 évre  kevesebb mint  30 euró a használati díj


Meseszép szökőkút esti fényekben


Gulliver - játszótér kicsiknek és nagyoknak



A tengerpart:










Reméljük, hogy tetszettek a képek! 

Lili és Reni



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése